WV Randmeer

WV Randmeer

Op 28 augustus 1971 is de vereniging Watersport Vereniging Randmeer opgericht. De vereniging heeft de beoefening en de bevordering van de watersport en de recreatie op en aan het water als doel gesteld.
De laatste jaren vooral gericht op de eenheidsklasse Finn, maar ook andere andere boottypen zijn aanwezig.

Kernactiviteiten

  • organiseren van cursussen en lezingen over wedstrijdbepalingen, veiligheid, rescue;
  • organiseren van onderlinge (open) wedstrijden (ca. 12 per jaar);
  • een maal per jaar het organiseren van de Randmeerrace;
  • wekelijks worden op woensdagavond door de leden trainingen/wedstrijdjes georganiseerd;
  • een aantal keer per jaar het geven van open trainingen voor de Finn-klasse.

Dat een kleine vereniging toch groot kan zijn mag blijken uit een behoorlijk aantal wedstrijden dat we hier eorganiseerd hebben. Zo hebben diverse Nationale Kampioenschappen hier plaats gevonden, waaronder afgelopen jaar de ONK Masters/Randmeerrace, met “clinics” van de (kandidaat) Olympisch Kampioen in de Finn-klasse Pieter Jan Postma t.b.v. de ruim dertig deelnemende zeilers aan het evenement.

Naast het zeilen van onderlinge wedstrijden, trainen we iedere woensdag in de namiddag met elkaar. Sinds 2011 beschikken we over vernieuwd en gezellig clubhuis waar, na de training, vooral het “woensdagavond frituren” een begrip is.

Geschiedenis

De Watersport Vereniging Randmeer is op 28 Augustus 1971 opgericht op het “Nieuwe land” met als thuishaven de Flevo Camping, destijds direct aan het Veluwemeer gelegen. Zeilers in open boten zoals de Finnjol, OK jol en Schakel maar ook motorbootvaarders behoorden tot de leden.
Rond 1977 verhuisde de camping naar achter de dijk en werd de haven uitgebreid. Hierdoor vertrokken een groot aantal zeilers in open boten en meer havengasten die lid werden van de vereniging vooral eigenaren van zeiljachten. Hiervoor werden wedstrijden en toertochten georganiseerd.

Ook veranderde door de tijd het ledenbestand door de opkomst van de surfplank en werd het Open Europees kampioenschap plankzeilen met meer dan 150 deelnemers gehouden op het Veluwemeer. In de periode hierna werden voornamelijk catamaran wedstrijden gehouden. De Randmeerrace was populair waarvoor het Veluwemeer zich uitstekend leent met lange halfwindse rakken.

Half jaren negentig deed de Finnjol wederom zijn intrede mede geïnitieerd door zeilers van het eerste uur van de vereniging. Deze klasse groeide sterk binnen de vereniging en drong de catamarans naar de achtergrond.

wvr

 

De foto hierboven is genomen in 1975 bij wedstrijden van de vereniging, met allemaal nog houten Finnen en het is deze klasse waarmee de vereniging een speciale band heeft. Inmiddels zijn de boten “ge-update” (zie foto onder), de rompen zijn van polyester, de masten van carbon en de katoenen zeilen zijn vervangen door mylar/kevlar kunststof zeilen.

De vereniging telt momenteel (december 2016) 68 leden, waarvan 57 Finn zeilers!

 

wvr